W kuchni / Zupa krem z dyni / sposób na jesienną chandrę

Jak wiecie nie jestem idealną kucharką i chyba nigdy nią nie będę, ale bardzo się staram. Kombinuje, szukam przepisów, ale nigdy ich nie kopiuje, zawsze chcę coś zmienić, dodać od siebie, urozmaicić lub uprościć. 
Dziś na pierwszy ogień idzie zupa krem z dyni. Proszę Was o wyrozumiałość to mój pierwszy przepis podawany na blogu.
Jesień jest idealną porą roku na takie rozgrzewające pychotki, wiec powinniśmy korzystać z tego co aktualnie mamy w ogródkach lub na bazarkach. Zapraszam Was do mojej kuchni!!!


Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 4-6 osób



SKŁADNIKI:
  • 1- 1,5 kg dyni obranej, bez pestek
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • 3/4 litra rosołu może być też bulion warzywny
  • 1 lub 2 cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Dynię, marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Całość zalewam bulionem z liściem laurowym i zielem angielskim, gotuję pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie ścieram na drobnych oczkach tarki świeży imbir. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze ok. 5 min. na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjmuję z garnka liść laurowy i ziele angielskie oraz miksuję zupę na gładki krem. Podaję z łyżką jogurtu greckiego lub dla dekoracji z bazylią (lub pestkami dyni w zależności na co w tym momencie mam ochotę).


Życzę wam smacznego!!!

Carolina

Share:

6 komentarze

  1. Fajny prosty przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, muszę wypróbować. Wygląda smakowicie.
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. no to do kuchni :P

    http://littleraspberrybubblegum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :)
Krytykę biorę na klatę !
Na pytania postaram się odpisać jak najszybciej!
PROSZĘ nie spamować!